Откъс от „Четирите потока на парите“ Робърт Т. Кийосаки

Posted on Updated on

Робърт Кийосаки

Глава 10

Правете бебешки стъпчици

Действието побеждава бездействието

Според мен една от главните причини на „Н” и „С” да им е толкова трудно да направят прехода от „Н” и „С” към „Б” и „И” e големият им страх от допускането на грешки. Те често казват:- Толкова ме е страх да не се проваля. Или – нуждая се от повече информация. Можеш ли да ми препоръчаш още някоя книга?

квадранти на Кийосаки
Н – наемен работник С – свободна професия (или малък бизнес) Б – бизнес притежател И – инвеститор

В капана на квадрантите им ги държат предимно техните страхове или съмненията в собствените способности. Моля ви, отделете време, за да прочетете седемте стъпки и да изпълните препоръките в края на всяка една от тях. За повечето хора това е достатъчно като бебешка стъпка, за да ги накара да тръгнат към квадранти „Б” и „И”. Само изпълнението на тези седем стъпки ще отвори цели нови светове от възможности и промени. А след това просто продължете да правите бебешки стъпки.

Това е синтезирано в девиза на „Найк”: -Просто го направи
За нещастие нашите училища казват също така: -Не правете грешки

Милиони високо образовани хора, които искат да предприемат нещо, са парализирани от емоционалния страх да не допуснат грешка. Един от най-важните уроци, които научих като учител е, че истинското учение се осъществява на ментално, емоционално и физическо ниво. Ето защо активните уроци са по-добри от бездействието. Ако предприемете нещо и допуснете грешка, поне ще научите нещо на ментално, емоционално или физическо ниво.
 
Човекът, който търси постоянно „верният” отговор, често е засегнат от заболяването „анализираща парализа”; както изглежда, от нея страдат много високо образовани хора.
 
В крайна сметка начинът, по който се учим, е като допускаме грешки. Научили сме се да ходим и да караме велосипед като сме правили грешки. Хората, които се страхуват да действат, за да не сгрешат, може и да са умни на ментално ниво, но са емоционални и физически инвалиди.

Преди няколко години бе направено изследване на бедни и богати хора по целия свят. Целта на изследването е била да разбере как родените в бедност хора в крайна сметка забогатяват. И то открива, че тези хора, независимо в коя страна са родени, притежават следните три качества:

1. Те виждат нещата в далечна пeрспектива и имат дългосрочен план.
2. Те вярват в забавеното удовлетворение.
3. Те използват в своя ползва силата на умножаването.

Изследването открива, че тези хора мислят и планират в далечна пeрспектива и знаят, че рано или късно могат да постигнат финансов успех като останат верни на своята мечта или визия. Те са готови да направят краткосрочни жертви, за да постигнат дългосрочен успех на основата на забавеното удовлетворение. Алберт Айнщайн е бил изумен от това как парите могат да се умножават. Изследването отнася умножаването на друго ниво, отвъд парите. То затвърждава идеята за бебешките стъпчици.. тъй като всяка бебешка стъпка в процеса на обучение се умножава с годините.

Хората които не са правили никакви стъпки, не могат да разчитат на лоста на качествените изменения, достигани при определено ниво на натрупване на знания и опит.

Изследването открива също така кое прави богатите бедни. Много богати фамилии губят богатствата си само след три поколения. Нищо чудно, че според това изследване тези хора притежават следните три качества:

1. Виждат нещата в краткосрочна пeрспектива.
2. Желаят незабавно удовлетворение.
3. Злоупотребяват със силата на умножаването.

Непрекъснато срещам хора, които остават недоволни от мен, защото искат да им кажа, как да започнат да печелят повече пари още днес. На тях не им допада идеята да мислят в дългосрочна перспектива. Мнозина търсят отчаяно незабавни отговори, защото имат парични проблеми, които трябва да бъдат решени днес…парични проблеми като потребителски заем и липса на инвестиции, причинени от неконтролируемото им желание за незабавно удовлетворение. Те са привърженици на идеята:
 
– Яж, пий и се весели, докато си млад.
 
Това разрушава идеята за умножаването и вместо до дългосрочно богатство, води до дългосрочни дългове.
 
Те искат бързи отговори и да им кажа „какво да се прави”. Вместо да чуят какви трябва „да бъдат”, за да „правят” каквото трябва, за да се сдобият с богатство, те искат краткосрочни отговори на дългосрочни проблеми.
С други думи, прекалено много хора са фиксирани върху жизнената философия „забогатявай бързо”. На тези хора пожелавам късмет, защото точно от късмет имат нужда.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s